Ciasto czekoladowe z kremem - Przepis

1                       

Najpierw przygotowujemy biszkopt czekoladowy. Ostrożnie oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier (najlepiej drobny), cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszane składniki suche partiami dodajemy do piany, delikatnie mieszając. Wlewamy 1,5 łyżki oleju, mieszamy. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem lub margaryną. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

 

 

2

Następnie przygotowujemy krem do ciasta czekoladowego. Czekoladę gorzką i mleczną łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki ze śmietaną kremówką. Miseczkę umieszczamy nad rondelkiem i w kąpieli wodnej podgrzewamy, aż czekolada się całkowicie roztopi. Miseczkę zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcią - najlepiej na kilka godzin, bowiem czekolada na krem czekoladowy musi być całkowicie zimna. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszysty krem, stopniowo dodając ostudzony krem czekoladowy. Na końcu wlewamy 2-3 łyżki wódki.

 

 

3

Biszkopt czekoladowy przekrajamy na 3 blaty i przekładamy kremem czekoladowym. Smarujemy również wierzch i boki ciasta. Ciasto czekoladowe z kremem dekorujemy z wierzchu roztopioną czekoladą.

 

 

4

Ciasto gotowe, Smaczego!

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl